Zo werkt het

Op Landdelen kan je mede-eigenaar worden van een coöperatie en kan je je eigen deelnemingen inzien en beheren.

Lees hieronder antwoorden op veelgestelde vragen. Zit jouw antwoord er niet tussen? Stuur een e-mail naar info@landdelen.org

Veelgestelde vragen

Wie is de uitgevende instelling?

De coöperatie waarin je investeert is de uitgevende instelling. Als je investeert koop je certificaten of aandelen van deze coöperatie en ga je een overeenkomst aan met deze coöperatie.

Als ik investeer en geld overmaak, naar wie wordt het geld dan overgemaakt?

Het geld dat je overmaakt, wordt via betaaldienstverlener Mollie overgemaakt naar de coöperatie waarin je investeert. Het geld wordt dus niet eerst overgemaakt naar Stichting Lenteland.

Is Landdelen geregistreerd bij de AFM?

Nee, Landdelen heeft geen vergunning of ontheffing nodig. De coöperaties die gebruik kunnen maken van Landdelen zijn altijd zelf de uitgevende instelling van aandelen of certificaten. Landdelen is dus geen bemiddelaar die zelf een aanbieding doet en gelden int, maar zuiver een administratie-tool. Landdelen is ook geen beleggingsonderneming of financiële dienstverlener, volgens de AFM definities.

De coöperaties die Landdelen gebruiken zijn volgens de definities van de AFM altijd een onderneming en niet een beleggingsinstelling. Dat betekent dat zij, zolang ze per 12 maanden minder dan € 5.000.000 aan effecten aanbieden, geen prospectusplicht hebben. Zij moeten dan wel een informatiedocument indienen bij de AFM, deze aan de investeerders verstrekken en bij hun aanbieding duidelijk deze AFM-banner tonen:


Coöperaties die per 12 maanden minder dan € 1.000.000 aan effecten aanbieden, hoeven ook geen informatiedocument te verstrekken of AFM-banner te tonen. Zij zullen in de praktijk meestal toch een informatiedocument verstrekken, omdat ze hun investeerders goed willen informeren.

Welke betaalmethoden biedt Landdelen aan?

Tot een bedrag van € 2.000,- kan je met iDeal betalen. Daarboven kan je ook met een bankoverschrijving betalen. En vanaf € 10.000 kan je alleen per bank betalen.

Welke voorwaarden zijn van toepassing op mijn (mogelijke) investering(en)?

De uitgevende instelling - de coöperatie - stelt de voorwaarden voor investeringen op. Heb je al geïnvesteerd? Dan kan je deze voorwaarden inzien via jouw account op Landdelen. Heb je nog niet geïnvesteerd? Dan kan je deze voorwaarden inzien via de website van de coöperatie.

Kan ik investeren vanuit het buitenland?

Tot een bedrag van € 2.000,- kan je alleen met iDeal betalen. iDeal is alleen geschikt voor Nederlandse bankrekeningen. Voor bedragen vanaf € 2.000,- kan je met bankoverschrijving betalen. Dat is mogelijk vanaf elke bank die SEPA betalingen ondersteunt. Wil je voor minder dan € 2.000,- vanuit het buitenland investeren? Neem dan even contact met ons op.

Kan ik nog een keer in dezelfde coöperatie investeren?

Jazeker, je kan en mag meerdere keren in hetzelfde project investeren, graag zelfs.

Moet ik eerst een account hebben voordat ik investeer?

Nee dat hoeft niet, we maken tijdens het investeringsproces een account voor je aan.

Wat doet Landdelen?

Landdelen biedt de mogelijkheid om mede-eigenaar van coöperatieve initiatieven te worden en ondersteunt coöperaties bij ledenadministratie, het online verzamelen van stemmen en het aangaan van investeringsovereenkomsten. Via Landdelen kan je jouw deelnemingen beheren, je gegevens inzien en wijzigen.

Wie is initiatiefnemer van Landdelen?

Landdelen is een initiatief van Stichting Lenteland. Lenteland ontwikkelt en ondersteunt regeneratieve gemeenschapsboerderijen en wil de transitie naar regeneratieve landbouw en coöperatieve initiatieven een impuls geven.